My Love Quote

Interesting with my title??miahahaha.....love love love...lalalala.......

I will put same my love quote collection..perggh....siap ada collection lagi..kepada siapa-siapa di sana yang ingin berjiwang...meh ar ambik sini..jangan risau..aku x kenakan charge royalty....kalu nak bagi wang ehsan pon ok gak....hahahaha

1)You know you're in love when you can't fall asleep because reality is finally better than your dreams. -Dr. Seuss

2)Love is as much of an object as an obsession, everybody wants it, everybody seeks it, but few ever achieve it, those who do will cherish it, be lost in it, and among all, never... never forget it.
Curtis Judalet

3)Love is much like a wild rose, beautiful and calm, but willing to draw blood in its defense.
Mark Overby

4)Love is a gift from God, and as we obey His laws and genuinely learn to serve others, we develop God's love in our lives. Love of God is the means of unlocking divine powers which help us to live worthily and to overcome the world.
David B. Haight

5)You can't blame gravity for falling in love. Albert Einstein

6)It is with true love as it is with ghosts; everyone talks about it, but few have seen it.

Francois De La Rochefoucauld

7)We are all a little weird and life's a little weird, and when we find someone whose weirdness is compatible with ours, we join up with them and fall in mutual weirdness and call it love.

8) Meeting you was fate, becoming your friend was a choice but falling in love with you I had no control over.

Indah Bersama DIA

Dia meminjamkan segala-gala
Pinjaman yang akan kembali
Dunia yang luas harus diharungi
Sempit dikerakusan Manusia.

Indah Bersama Dia
Dia memberi cahaya,
Dia memberi erti,
usah kamu mengeluh
usah kamu sedih,
usah kamu gembira
kerana semua itu pinjaman
berkongsi untuk kita

Indah Bersama Dia
suci dan bersih kepada kita
maha pengasih dan penyayang
Jangan kamu tolak Dia
sememangnya indah bersama Dia

Denai hujan teringat dia

Sudah tiga hari memasuki semesta yang baru..semesta ini agak susah berbanding semesta yang lain.Tetapi mudah-mudahan ak dapat menghadapi dengan tabah dan sabar.

Baru je masuk kampus,hujan asyik turun memberi rahmat kepada bumi yang ku cinta ini sebelum kembali kepada musim kemarau yang akan datang lagi.Yea hujan memberi ispirasi untuk aku menulis di laman blog ini yang agak aku telah meninggalkan buat seketika kerana untuk mengubati hati yang agak terluka-Arrhh tidak mengapa...hidup kena teruskan jugak..

Hujan telah memberi ilham untuk ak menulis di sini,di sini ak meluahkan segala-galanya tidak kira waktu dan tempat ak berada...kini akan ak fokuskan dan mengasah balik ak menulis di sini...terpengaruh dengan media massa yang lain sehingga ak melupakkan blog ini. tidak mengapa,kini ak kembali kepada dia....dia lah tempat aku berkongsi,dia lah terbaik untuk aku....

Selepas SPM ak lupa akan bakat ak yang mempunyai idea yang banyak dalam penulisan..mungkin ak malas berbicara semasa ak di tingkatan enam. Sebenarnya ak seorang yang agak sensitive,manja, baik hati.itulah mulut dari seorang Cikgu ak semasa ak berada di sekolah..Mungkin betul apa yang dikata-kata olehnya.

tidak ramai yang faham isi hati ak,termasuk keluarga ak,apa yang ak hendak,bukan ak yang lahirkan diuruskan kesemuanya..ak tau keluarga ak memberi terbaik untuk ak,ak berterima kasih kepada mereka..

Hidup kita tidak sentiasa indah,dan indah tidak semestinya seperti syurga.Walaupun sekejap dia dapat memberi memory yang indah kepada seseorang.Biarlah ak hidup secara bersendiri tanpa dia. itulah yang terbaik untuk dia, mungkin ak bukan terbaik untuk dia, dan pemilihan dia adalah terbaik untuk dia sendiri....

kini ak akan kembali menulis di sini...bersama media maya ak....sekian....


adik angkat ak semasa bakti siswa....

.
.
.
.
.
Opppssss...
.
.
.
.
.
On the way balik dari Jeli
.
.
.
.
.
.
.
usah pandang OKU sebelah mata,kerana aku juga salah seorang...

Tips for buying a DSLR

This is not how you buy a DSLR by comparing different Manufacturer's model. You will get nothing but just stereotype feedback, Canon user will say Canon better, and Nikon user will obviously say Nikon better.
Its quite long time i did not share about the DSLR..so now,i give some tips from my own experiences in DSLR...my friends keep asking me,which DSLR was good,Canon,Nikon or other brand...its hard to me to answer its because i did not use all of the brand >,< hahaha, Buying a DSLR is very different from buying a compact camera. You need to look far more long term investment, because you are buying a photography SYSTEM, not just a camera.

First, you need to decide which brand you will go for by considering the following factors:
a. Your regular kaki that are into photography that you often hang out with, what do they use in general? Usually is either Nikon or Canon. Both brand is fine (at least to me). This is the most critical factor. If your camera brand is different, you and him may have off-sync conversation.

b. In general, each camera manufacturer has different kind of design feel. Like Nikon, looks like a BMW 5 series, it has a red underwear, two command dials, black paint job with microscopic embossed texture, premium lenses are black with gold ring. Canon, looks like a Pajero, it has a unique round shape command dial, flat black paint job, premium lenses are black and white with red ring. No point select a camera manufacturer that you don't even like the look of it.

c. go to camera shop, ask them to show you the same range camera but different manufacture, try to hold, and feel, which one feels better and looks better. Don't look too much into technical details yet.

After you have decided on which brand, then only decide on the model.

Usually DSLR does not has wide range of choice unlike compact camera. It is rather easy to decide on which model, depends on budget and how serious you want yourself involve in photography.

If you just want to play play, saja just want a better than compact camera, then pick the lowest priced DSLR is fine, usually is RM2k+-, which offer just nice basic features.

If you want to learn photography, and plan to go serious in this hobby, then pick the mid range, usually is RM3.k+, which offer more advanced features, great for beginner who keen to learn about photography. Be prepared to fork out RM5k budget.

Surat untuk Masha

Kepada Masha::

Apa khabar Masha?semoga kamu di sana baik-baik sahaja. Banyak kenangan manis bersama kamu. Memberi memory yang indah kepada ku. tetapi sejak ini, kita semakin jauh,jauh meninggalkan aku dan kamu sampai agak dingin. aku tau diri aku bukan terbaik ,tetapi aku cuba buat yang terbaik untuk kamu.Aku sayang kepada kamu...tiada ada kata yang ingin ku sampai lagi selain minta maaf dan terima kasih kepada kamu. Sudah pasti kerana kamu memberi erti dalam hidup aku yang sempit ini...aku harus pergi,bukan meninggalkan kamu...tetapi hanya terlepas darimu..Jika kamu yakin dengan aku.memang ini cara yang terbaik untuk dijalankan....

luka yg tak terasa. mengalir darah yg tak bewarna. bagai jeritan tanpa suara. tangisan dalam ketawa. sedu sedan menjadi syair cinta. terasa ingin ku sentuh bayanganmu. walau hanya seketika cuma. agar hilang rindu dan dahaga. agar pulih semangat kasih dan mesra seperti baru kenal cinta..
Agak pasrah ku ingin tinggalkan kamu...luka yg kau cipta sukar untk maafkn mu...tp apa daya ku...tidak sebaik dia...tidak sekacak dia..tidak setampan dia...

Sekian

Dari hati yang hancur...


Getting older

Nothing much to write much this holiday.But suddenly i think about my camera.My first DSLR Nikon D40.yea,today is his anniversary with me..hahaha..look funny right. yea that all i can said.Wah,the time its really fast.already 1 year with me.but i only use its just 7month...other 5 month i just keep at home because i replace it with my other DSLR...but never mind..the first always give me memory. a lot of memory...from its i can learn about DSLR...time getting fast,we are getting old..

Suddenly today i try to search my old picture.Yea,i ask my mum where the old album she put.Then i take few picture that time ...haha..when i look,its really funny..Flash back the child hood even different just 15 years...i love child hood,free of problem,free of tension. i dont know why we live at this earth. For what we live..now, human face,education,study,money..but they lost one thing,the amazing of the god mother creature...when i childhood,i always think,enjoy the life,dont wan to face problem. want to work earn little bit money,then enjoy the life...its simple....haha....that why i always smile laugh,but people always think i'm "crazy" hahahaha...what ever.....


my childhood...did i look thin??ahaks..

.
.
.
.
.
.
This me,when i was 10 old month...i'm OKU...
.
.
.
.
My first DSLR D40,now belong to my brother..Thanks You
.
.
.
.
.
.
Happy anniversary....ahahaha



p/s::We were given: Two hands to hold. Two legs to walk. Two eyes to see. Two ears to listen. But why only one heart? Because the other was given to someone else. For us to find.

Update speed Mozzila Part 2.



hahaha....selepas tips yang pertama ada member yang tidak faham untuk meningkatkan Mozzila mereka.Ok.xpe kali ni aku ingin memberi cara yang kedua untuk meningkatkan Mozila korang.hahaha....

Mozilla Firefox adalah sebuah pelayar cepat, tetapi dengan selang waktu yang mulai bekerja lebih lambat. Alasannya adalah fragmentasi database profil. Alat SpeedyFox percuma direka khusus untuk menyelesaikan masalah itu. Kaedah yang digunakan dalam SpeedyFox adalah 100% selamat untuk profil anda.

Ciri-ciri SpeedyFox Portable
1. Meningkatkan Firefox startup dalam sampai 3 kali!
2. Speed-browsing sejarah
3.
Cepat operasi dengan cookies

Sila klik link kat sini untuk masuk speedyFox-->SpeedyFox

Tips untuk meningkatkan Kelajuan Mozila

Anda mengalami kelembaban internet?sini aku ada sedikit cara untuk meningkatkan keupayaan kelajuan browser anda....

step 1:

Sila type about:config dalam Firefox address bar dan tekan "enter"







Click “i’ll be careful,i promise!”, apabila dikemukakan.

Step 2:

Didalam "Filter" anda perlu type network.http.pipelining.










Di sini, jika nilai tersebut ditetapkan ke false, kemudian klik dua kali untuk menetapkan nilai true.

Step 3:
Sekali lagi, pergi ke Filter type network.http.pipelining.maxrequests . Double-klik pada pilihan ini dan set nilainya ke 8.










Step 4:

Demikian pula,type network.http.proxy.pipelining dan set nilainya kepada true dengan klik ganda di atasnya.









Step 5:

Taip network.dns.disableIPv6 di filter search bar dan set pilihan ini kepada true dengan mengklik ganda di atasnya.










Step 6:

KANDUNGAN Interrupt parsing

Pilihan ini digunakan untuk mengawal respon terhadap peristiwa UI jika aplikasi akan mengganggu parsing laman.
Klik kanan (bagi pengguna Apple ctrl + klik) di mana sahaja di about: config window, pilih New-> Boolean dari menu pop-up.








Lalu masukkan content.interrupt.parsing dalam nilai boolean tetingkap pop-up baru dan klik OK.











Pilih "true" dan klik OK apabila diminta untuk memilih nilai untuk boolean baru.













Step 7:

aplikasi Mozilla secara teratur membuat apa yang telah diterima dalam setiap kes, menganti menunggu halaman untuk benar-benar men-downloaduntuk memaparkan kepada pengguna. Pilihan ini mengendalikan jumlah maksimum aplikasi akan menjadi tidak responsif selama render halaman.

Klik kanan (bagi pengguna Apple ctrl + klik) di mana sahaja di about: config window, pilih New-> Integer dari menu pop-up.





D

i sini, masukkan content.max.tokenizing.time di nilai integer pop-up dan klik OK.











Menetapkan nilai content.max.tokenizing masa untuk 2250000 saat diminta dan klik OK.









Step 8:

CONTENT NOTIFY INTERVAL
Pilihan ini menentukan jumlah masa minimum untuk menunggu antara reflows.

Klik kanan (bagi pengguna Apple ctrl + klik) di mana sahaja di sekitar: tetingkap config dan pilih New-> Integer dari menu pop-up.










Taip content.notify.interval dalam nilai integer windows pop-up baru dan klik OK.











Masukkan 750000 dan klik OK apabila diminta untuk memasukkan nilai.











Step 9:

CONTENT NOTIFY ONTIMER
Pilihan ini menetapkan jika untuk reflow laman pada selang lebih tinggi daripada apa yang ditentukan oleh content.notify.interval tersebut.

Taip content.notify.ontimer dalam nilai boolean windows pop-up baru dan klik OK.








Klik kanan (bagi pengguna Apple ctrl + klik) di mana sahaja di sekitar: tetingkap config dan pilih New-> Boolean dari menu pop-up.








Pilih true dan klik OK apabila diminta untuk memilih nilai boolean baru.













Step 10:

Notify Backoffcount
Pilihan ini mengendalikan jumlah maksimum kali kandungan akan melakukan reflows pemasa yang berpusat. The reflows Laman hanya sekali bila telah selesai men-download setelah mencapai jumlah ini.

Klik kanan (bagi pengguna Apple ctrl + klik) di mana sahaja di sekitar: tetingkap config dan pilih New-> Integer dari menu pop-up.








Masukkan content.notify.backoffcount di windows baru nilai integer pop-up dan klik OK.











Masukkan 5 dan klik OK. ketika diminta untuk memasukkan nilai.











Step 11:
CONTENT SWITCH THRESHOLD
Anda boleh berinteraksi dengan laman loading ketika "content.interrupt.parsing" ditetapkan ke "true". Saat laman sedang loading, aplikasi mempunyai dua mode: mode frekuensi tinggi menyela dan frekuensi-rendah mod interrupt.
Frekuensi-rendah interrupt "mode interrupts parser" lebih jarang untuk membolehkan load halaman lebih cepat. Aplikasi memasuki mod frekuensi tinggi mengganggu ketika anda memindahkan tetikus atau menaip di keyboard dan kembali ke mod frekuensi rendah bila anda tidak aktif untuk jumlah masa yang tertentu. Pilihan ini kawalan yang jumlah masa.

Klik kanan (bagi pengguna Apple ctrl + klik) di mana sahaja di sekitar: tetingkap config dan pilih New-> Integer dari menu pop-up.








Masukkan content.switch.threshold di windows baru nilai integer pop-up dan klik OK.









Masukkan 750000 dan klik OK apabila diminta untuk memasukkan nilai.










Step 12:

NGLAYOUT INITIALPAINT DELAY

Aplikasi mozilla membuat laman web secara berperingkat, mereka menampilkan apa yang telah diterima daripada laman sebelum seluruh laman telah di-download. Sejak awal dari suatu laman webbiasanya tidak mempunyai banyak maklumat yang berguna untuk memaparkan, aplikasi Mozilla menunggu selang pendek sebelum pertama render halaman. Pilihan ini kawalan yang interval.



Klik kanan (bagi pengguna Apple ctrl + klik) di mana sahaja di sekitar: tetingkap config dan pilih New-> Integer dari menu pop-up.
Masukkan nglayout.initialpaint.delay di tetingkap baru nilai "integer" pop-up dan klik OK.











Masukkan 0 dan klik OK apabila diminta untuk memasukkan nilai.











Itu saja! Sekarang yang perlu anda lakukan adalah restart Firefox Browser dan browsing anda serta kelajuan download akan jauh lebih cepat. good luck...


Diambil dan dikongsi bersama-sama
Klik di sini

How to Take Care of a DSLR

1)Always store your camera in a hard case.

Soft camera bags are light and convenient--great for day trips and hikes. But at the end of the day (and especially when traveling) your camera should always go in a hard case. Accidents happen all the time, and when push comes to shove a little neoprene (or worse, a layer of poly fill) won't keep your expensive equipment safe.

A hard case can stand up to a lot more abuse. For example, I was in a terrible car accident a few years ago, and my camera (in a hard case) was in the front seat with me, sitting on the floor. When the engine block was pushed back it shattered my femur... but my camera case, and the gear inside, was fine. Three years later, the case is still in use. It did not require professional repair. The accepted standard for safety in hard cases is Pelican. Pelican cases are air- and water-tight, they float, and the cases and their contents are guaranteed for life against everything except meteor showers and small children.

2)Always cap your lens when you're not actually taking a picture.

Any time your camera is set down or there's a lull in action, put a lens cap on your lens. Lenses become dirty and scratched easily, and can be very expensive to replace. A scratched lens can result in scratches or spots appearing on photographs. Additionally a lens cap can absorb damage if something hits the lens or if the camera is dropped, but without the cap the lens itself is more likely to shatter.


3)Keep a lens cloth, brush, and cleaning solution with you whenever you have your camera.

Keeping lenses clean helps prevent scratches from particles and keeps images crisp. Always use cleaning supplies intended for cameras, and make sure to follow the directions on packages.

4)Keep a clear or UV filter on lenses at all times.

Filters cover the lens completely, so anything that would scratch the lens would instead scratch the filter. If the filter becomes too scratched to use, just replace it. Clear filters are generally very inexpensive, especially compared to the cost of replacing the lens itself.


5)Keep camera equipment out of intense heat and damp weather.


Heat can cause lenses to break and can of course damage any electronics. Never leave your camera in a hot car for long periods, and if you feel your camera or lenses becoming hot after a day of shooting in the sun, try to get into a cooler area and let them resume normal temperature.

If you live in a very humid area, make sure you store your equipment in airtight cases. When shooting in fog, rain, or near bodies of water where splashing might occur, use an all-weather bag or underwater housing. At the very least, put a gallon-sized ziplock bag around your camera with a hole for the lens.

6) Send your camera body in for professional cleaning occasionally.

If you shoot often, I'd recommend at least once a year, more if you shoot outdoors often or under harsh conditions.






Nikon D3100 /Nikon workshop



Nikon has unveiled the D3100, its latest entry-level offering and its first DSLR that can record full 1080p HD videos. Successor to the popular D3000, it is built around a 14.2 CMOS sensor and a 3 inch LCD. As well as movies it gains Live View shooting, a wider ISO range ( 100-3200 expandable to 12800) and a host of small revisions. The camera will be available soon at a retail price of £579.99 / €599 with the 18-55mm VR lens. We've been given access to a pre-production version of the camera which we've used to prepare a hands-on preview, looking at the changes Nikon has made to its best-selling DSLR.

Kalu nak tau lebih lanjut sila klik di sini :::Nikon


Selain itu ada Work shop pada

Tentative D3100 Workshop Schedule
Date Day Location Availability

17-Dec-10

Fri Kota Bahru Yes
18-Dec-10 Sat Kuala Lumpur Yes
19-Dec-10 Sun Kuala Lumpur Yes
8-Jan-11 Sat Kuantan Yes
9-Jan-11 Sun Johor Bahru Yes
15-Jan-11 Sat Kota Kinabalu Yes
15-Jan-11 Sat Penang Yes

Terms & Conditions:

1. This registration is open to NIKON D3100 camera users with Nikon (Malaysia) Sdn. Bhd. warranty only. Participants are required to bring their warranty card & receipt during entry to workshop for verification. Nikon (Malaysia) Sdn. Bhd. has the rights to reject any participants who failed to show a valid warranty card & receipt.

2. Registration is on a first-come-first-serve basis and limited to 50 seats per session.

3. Registration period is from 1st Nov 2010 to 30th Nov 2010.

4. Nikon reserves the right to cancel or postpone or change the scheduled workshop at anytime and any payment made will not be refunded.


For More Information Please Kindly Refer to:: Nikon Promotion

How to Photograph Silhouettes in 8 Easy Steps

1. Choose a Strong Subject

Almost any object can be made into a silhouette, however some are better than others. Choose something with a strong and recognizable shape that will be interesting enough in its two dimensional form to hold the interest of those viewing your image. Silhouettes can’t draw on the colors, textures and tones of subjects to make them appealing – so the shape needs to be distinct.


2. Turn off your Flash

If you have your camera in automatic mode your camera will probably want to use its flash which will ruin the silhouette. Basically you want as little light on the front of your subject as possible – so the flash has to go (basic – but I’ve seen a few attempted silhouette shots with the flash firing).


3. Get Your Light Right


When it comes to lighting your subject you’ll need to throw out a lot of what you’ve learnt about normal photography and think a little backwards. Instead of lighting the front of your subject, in silhouettes you need to ensure that there is more light shining from the background than the foreground of your shot – or to put it another way – you want to light the back of your subject rather than the front. The perfect light for this is placing your subject in front of a sunset or sunrise – but really any bright light will be able to do the trick.

4. Frame your image

Frame your shot so you are shooting with your subject in front of a nice plain, but bright background. Usually the best backgrounds will be a bright cloudless sky with the sun setting. You want to position the brightest light source behind your subject (either so that they hide it or so that its in the background somewhere).

5. Make silhouetted shapes distinct and uncluttered

If there is more than one shape or object in the image that you’re attempting to silhouette, try to keep them separated. ie if you are silhouetting a tree and a person don’t have the person stand in front of the tree or even leaning on it as it will merge them into one shape and as a result your viewers could be confused about what the shape is.

Also when framing you’ll probably want to photograph silhouetted people as profiles rather than looking straight on. This means that more of their features (nose, mouth, eyes) are outlined and they are more likely to be recognized.


6. In Auto Mode

Most modern digital cameras have automatic metering which are pretty good at sensing how to expose a photograph so that everything is well lit. The problem with this is that most cameras are so smart that they will light up your subject instead of underexposing it to get a silhouette so you need to trick it. Most cameras work out the exposure levels in auto mode when you push your shutter half way down (at the same time that they focus). So point your camera at the brightest part of your picture and then press the shutter halfway down (don’t let go). Then move your camera back to frame your shot with the subject where you want it and then finish taking the shot. With most digital cameras this will result in a silhouetted subject. In effect what you’re doing is tricking your camera into thinking that the bright part of the image is the mid tone of it so that anything darker than it will be exposed as a nice dark shadow.

Some digital cameras also have ’spot’ or ‘centered’ metering modes that you can switch on which helps with the above technique as they will set the metering on the central spot of your frame rather than multiple spots. This means you can accurately tell your camera exactly which bit of the bright background you want it to set the exposure on.


7. Manual Mode

If this technique doesn’t work and your camera has controls to allow manual exposure or exposure compensation you might like to try some of your own settings. The beauty of digital is that you can experiment to your hearts content until you get the result you’re after.

A simple way to start using manual mode is to look at the shutter speed and aperture that it suggests in automatic mode and to start from there. If in auto mode your subject is too light (ie you need to make it darker) stop down the shutter speed a stop or two and see what impact that has. Use the ‘bracketing’ technique that I described in my previous tip on sunrises and sunsets to get a variety of shots at slightly different exposures.


8. Focusing

In most cases you’ll want the subject which is silhouetted to be the thing that is in focus most crisply. This can mean that the process described in point 4 can be a little tricky as pushing your shutter half way down to get the metering right also means that you’ll focus on that spot in the background. To get around this you can use two strategies. Firstly if your camera has manual focusing you might want to try that. Pre focus your shot before you meter your shot.

The other strategy is to use Aperture to maximize your depth of field (the amount of your image that is in focus). Set a small aperture (ie a larger number) to increase the depth of field – this means you’re more likely to have a sharper foreground and background in your shots.

One last tip on Silhouettes – while a total silhouette with a nice crisp and black subject can be a powerful shot, also consider the partial silhouette where some detail of your subject is left. Sometimes a touch of light on them makes them slightly more three dimensional and ‘real’. This is the beauty of bracketing your shots as it will leave you with total and partial silhouettes to choose form.







Read more: http://www.digital-photography-school.com/how-to-photograph-silhouettes#ixzz15hNrZjyF


Three Word




Your smile make the day so bright and call me how willing to.
I'm willing to do the clown fight the roots of a smile..

Never thought one thing that there are such a thing
Worthy of nostalgia today, that can die for you


There was once talk about every day,
you know that although the words did not innovative but it is interesting.

I buried storage reservoir buried so many verses,
I just want you to laugh with me
.

Three words that everyone used to convince
So weird, but how many people really understand
That means I only know that I just want you to be happy
..

While a lot of talk about the truth to live in.
Since then, you know I was not afraid of anything
Never thought one thing
One thing that there are so worthy of our nostalgia
Today, you really can die...

Even today no longer tell me how to break through yesterday, all unnecessary
Even today I am no longer willing to wait yesterday past..
Once there was three words every day,
though they do not know about you, but interesting new ideas
I buried storage reservoir buried so many verses I just want you to laugh with me
.

So weird, but how many people really understand
That means I only know that I just want you to be happy
I just want you to be happy
..

Perancangan tidak semestinya lancar...

Perancangan kita tidak semestinya berlancar.Kita selalu kata,kita hanya merancang,tuhan yang menentukan.Aku rasa itu benar sekali dengan kata-kata tersebut.Ye hari ni perancangan aku ingin pergi rumah kawan. tetapi atas sebb tertentu aku terpaksa batal perancangan aku itu.biarlah...salah aku jugak...aku agak kecewa satu hari ni...entah kenapa...mungkin salah aku,atau salah dia..tetapi aku xnak salahkan siapa-siapa...

k la..xada mood nak tulis pe2...biar je la.....memang sukar nak lupa benda mcm ni....

Pelangi Petang

Dari semester satu aku kenal dia di kuliah "Management"walaupun kita hanya jumpa tetapi tidak pernah bercakap..Aku agak kagum dia semasa dia membuat perbentangan.Dari cakap-cakap gila..hahaha...Dia bukan sahaja pandai bercakap tetapi pasal ambil gambar,memang terbaik

Semasa aku semester kedua aku beli DSLR dan berguru dan meminta pandangan dengan dia cara-cara untuk mengambil gambar.Dari sana aku mengenali DSLR,Aperture,Shutter Speed dan lain-lain.Dia selalu bercakap"Merangkak dulu,Jalan,baru lari"Ayat yang selalu keluar itu sering menjadi peringatan aku..kata-kata tersebut juga bawa dalam kehidupan aku juga...

Kini aku sudah boleh berdiri,tetapi aku tidak berani untuk mengambil gambar sorang-sorang.Dia bagi nasihat lagi "berdikari"itu kunci seterusnya.Dengan itu lahirlah keberanian aku untuk mengambil gambar.Tidak kira di mana aku,kamera tetap di hatiku di samping ku(aweks xbuat lak mcm ni)hahahha..

Da da..aku xnak puji dia lagi...hahaha....sejauhmana dia berada dia tetap SIFU aku,walaupun mulutnya laser,sharp shooter..aku juga menghormat dia sebagai orang memberi ilmu...sekian...layan gambar kat bawah lak...


Ni la Sifu aku...hahahahah...macho x?ahaha
.
.
.
.
.
.
Raja,Dato,Sifu...take care...huhuhu
.
.
.
.
.

Apa moti diorang buat mcm ni?hahahaha
.
.
.
.
.
Indahnya Alam,Sang Pencipta

Xperia X10 or Tamron 17-50mm??

My final exam will end soon,so its time to holiday..oh yeah..i like its..even not so long the holiday i will enjoy the holiday.work hard to achieve the target.hehehe..
Now i planing buy some new stuff for me..cellphone or lenses..huhuhu..confusing...huhu....


.
.
.
.
.
VS

.
.
.
.
.
.
.
.
Still confusing...hahahahhahaa

Aku Bukan Layang-Layang



Air tasik berwarna hijau pekat. Tenang di permukaannya, namun di dasarnya tiada siapa yang tahu melainkan Allah. Sekali-sekala terlihat kelibat sekumpulan ikan, mengusik ketenangan tasik. Berenang berkejaran sesama mereka, bebas bagai tiada apa belenggu yang mengikat.

'Owh, indahnya. Andai aku bisa berenang bebas ke sana-sini semahu hatiku.' Sempat aku berbisik sendirian. Sepi.

Suara kanak-kanak sedang bermain-main berjaya mencuri ketenangan. Aku tolehkan kepalaku, mengarahkan pandanganku ke arah sekumpulan kanak-kanak yang sedang ketawa riang. Mereka seronok bermain layang-layang. Riak wajah terukir sejuta kebahagiaan, keriangan. Bagai tiada sebarang masalah tersemat di dalam kepala, tergalas di atas bahu. Indah dunia kanak-kanak. Zaman di mana diri belum kenal erti kehidupan.

"Kau tahu bagaimana caranya membuat layang-layang?" tiba-tiba suara lirih mengejutkan lamunanku. Aku tersentak namun berpura-pura tidak mendengar. Aku tidak menunjukkan sebarang reaksi, sekadar diam membisu.

"Kau tahu bagaimana caranya membuat layang-layang?" dia yang berdiri di sebelahku bertanya lagi. Suaranya ditinggikan lebih sedikit. Cuba menarik perhatianku seadanya. Aku mengerti.

Akhirnya aku menoleh ke arahnya. Mengukir senyuman untuknya.

"Mudah saja membuat layang-layang. Asalkan ada lidi, buluh atau kayu sebagai rangka, kertas, benang, gunting dan gam. Itu saja, kan?" Akhirnya aku membuka mulut. Dia menganggukkan kepalanya.

"Agak-agak kalau main tampal begitu saja, layang-layang tu boleh terbang tinggi ke?" Dia cuba menguji lagi. Tersengih memandang ke arahku.

"Ah kamu ini. Tentulah tidak boleh terbang. Layang-layang mesti seimbang, ringan, teguh ikatan dan tampalannya, barulah boleh terbang tinggi.." Aku menjawab lagi. Sekadar meneka mengikut logika akalku. Dia mengangguk-anggukan kepalanya. Entah apa tersirat di kepalanya, aku juga tidak tahu.

"Kau pernah main layang-layang?" Giliran aku pula bertanya. Jari jemariku mengutip dua ketul anak batu kemudian melontarkan batu-batu tersebut ke dalam tasik. Jauh.

"Mestila. Tengok oranglah.." Dia menjawab riang. Bangga barangkali. Aku mengukir senyuman. Menatapnya penuh minat.

"Andai kau layang-layang, agaknya kau bagaimana?" Soal aku lagi. Senyuman dia mati tiba-tiba. Dahinya berkerut-kerut bagai sedang memikirkan sesuatu. Aku pula yang tersenyum kini, gelihati melihat keletahnya.

"Kalau aku layang-layang?" Dia menyoal aku kembali. Matanya bulat.

"Ya, kalau kau layang-layang." Aku menyambung kata.

Dia di sebelahku memandang jauh ke depan. Mendongak awan. Menarik nafas dalam-dalam kemudian menghembusnya perlahan-lahan.

'Kalau aku layang-layang, aku berdoa agar tali yang mengikat aku kukuh, tidak putus.'

'Kalau aku layang-layang, aku berharap agar tubuhku tidak koyak atau rosak.'

'Kalau aku layang-layang, aku mahu angin sentiasa ada menolak aku ke atas.'

'Kalau aku layang-layang, aku ingin agar pemainku adalah yang terbaik dan terhandal.'

"Ah! Aku tidak mahu jadi layang-layang!" Panjang angannya, namun akhirnya kata-kata itu yang terluncur dari bibirnya. Aku terkesima menatap wajahnya.

"Kenapa?" Bagai si dungu aku bertanya kepada dia.

"Kerana layang-layang tidak mampu berdikari. Layang-layang hidup bergantung kepada yang lain. Layang-layang tiada pendirian dan kehendak. Layang-layang tidak selamanya di atas!" Keras suaranya menyatakan maksud yang tersirat di hati.

"Kau pernah lihat bagaimana keadaan layang-layang bila angin tiada?" Soalnya.

"Pernah kau nampak bagaimana layang-layang tersangkut pada dahan pepohon bila angin menggila atau talinya putus?" Dia bertanya lagi padaku.

"Kau pernah lihat layang-layang bila putus talinya?"

"Atau bagaimana keadaan layang-layang bila ekornya putus atau tubuhnya koyak?" Bertalu-talu soalannya menerjah otak fikiranku. Sepantas itu juga otakku ligat mencari jawapan. Sungguh. Jawapannya menyedihkan. Mengecewakan. Aku tunduk merenung rumput-rumput yang menghijau menghias taman.

Akhirnya aku mengerti.

Menjadi layang-layang bukanlah seindah rupanya.

Diambil dan berkongsi bersama di sini

Lack of confident

Entah kenapa,jam sudah menunjuk 5pagi,aku tetap tidak boleh tidur dengan lena..mungkin aku terasa risau dengan exam nanti.Ini pertama kali aku berasa bergitu debar dan teramat 'Down"mungkin syaitan menghasut...hati ingin call mak,tetapi takut mengganggu dia...amat rindu keluarga..Hidup di kampus tidak seindah dengan cikgu-cikgu aku yang cakap dulu.

Kenapa rasa tertekan?adakah aku belum bersedia?yea mungkin,atau tidak macam ada sesuatu yang sembunyi dalam sudut hati aku ni...aku rasa pelik...Aku rindu dengan Girlfriends aku,walaupun kita sekampus,tetapi jarang berjumpa.tapi aku faham keadaan dia,dia juga sama dengan aku.aku gembira walaupun td sekejap je sempat mesej dia dan luahkan masalah aku.THANKS DEAR...

Entah,Entah dan Entah...seksa perasaan mcm nih.....aku harus bangkit,bangkit untuk melawan perasaan ini..Aku tahu aku boleh melakukannya..Ya Tuhanku,kuatkan semangatku supaya aku dapat menghadapi cabaran yang akan datang ini.Tenangkan hatiku Ya Tuhan...aku tidak dapat meminta tolong selain dariMU....

AUKU ke AUTA??

Masihkah ingat lagi kes 4 orang mahasiswa yang telah ditarik anugerah dekan,gara-gara hanya untuk membuat analisis kerana ini membabitkan khusus mereka ambil-sains politik,dan masih ingatkah 2 orang mahasiswa yang terlibat dalam perhimpunan UMNO baru-baru ini?dan juga yang terbaru 4 mahasiswa juga ditahan di galas.

Apa yang aku ingin tulis di sini dan ingin bertanya,salahkah mahasiswa berpolitik?salahkah mahasiswa menyokong aliran lain selain kerajaan?Mahasiswa sekarang ingin bergiat aktif,tetapi dihalang oleh pentadbiran,Mahasiswa ingin bergiat politik,tetapi dihalang oleh AKTA AUKU, 2 orang Mahasiswa yang terlibat dalam Pehimpunan umno langsung tidak diambil tindakan atas alasan Pihak Universiti membenarkan mereka mengambil bahagian dalam pehimpunan tersebut.Secara rasionalnya dalam AUKU mahasiswa tidak boleh terlibat dengan politik tetapi macam mana pihak university benarkan?Ini kita dapat menglihat secara celik dan akal yang waras akta tersebut harus dimansuh tidak perlu dipinda lagi,kerana sudah bercanggah dan tidak adil kepada mahasiswa.

Sanggup Universiti ini memusnahkan masa depan pelajarnya sendiri hanya kerana perbezaan politik. Mungkin perlu dijelaskan kepada pihak pentadbiran universiti, bahawasanya parti pembangkang bukanlah musuh Negara, Kita hanya mempunyai Ideologi tinggi untuk mengubah di negara ini,tetapi kita tetap masih dilayan seorang kana-kanak lagi.Jika perkara ini masih berterusan maka jawapan dia Musnahlah negara kita kerana masih lagi ada pemimpin yang terikat dengan pentadbiran penjajah "pecah perintah"

sekarang mahasiwa harus sedar,kita bukan sahaja tidak membenarkan politik malah kebajikan pelajar juga semakin terabai.Di Univeristi aku,kebajikan sememangnya teruk dari sehari ke sehari,dari masalah ketiadaan air,masalah keselamatan mahasiswa juga telah terabai.Bila ditanya,dengan slambanya berjawap kita tengah prosess...bangkitlah mahasiswa,usah lagi kita dicucuk hidung lagi.Negara kita tengah nazak,sudah masa kita bangkit dan membaiki keadaan..

mahasiswa berpendirian bahawa sudah tiba masanya Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) dimansuhkan secara total memandangkan aplikasinya yang sama sekali tidak relevan dan bersifat menyekat kebangkitan mahasiswa. Sekiranya pihak kerajaan Malaysia ingin melihat peranan mahasiswa terus hidup sebagai pemimpin muda Negara, maka menjadi tanggungjawab segera pihak kerajaan untuk memansuhkan AUKU. Apa yang pasti ialah, mahasiswa akan tetap agresif dalam menggerakkan proses perubahan samada AUKU dipinda ataupun terus kekal sebagai akta yang mengekang dan ketinggalan zaman.

Mahasiswa akan terus menghidupkan peranan sebagai agen semak dan imbang kepada sistem demokrasi Negara dengan bersifat responsif terhadap isu-isu nasional mahupun dasar-dasar Negara yang dilihat perlu kepada penelitian semula. Mahasiswa tidak akan teragak-agak untuk bertindak secara agresif sekiranya terdapat ketirisan dalam pengamalan demokrasi dan akan mengambil sikap kritikal dalam mengusulkan agenda perubahan yang konstruktif kepada pihak kerajaan.

p/s::.tiba2 ingin tulis pasal ini....bangkitlah mahasiswa!!student power!!

爱与不爱

天天一起看海 脱离现实的存在
我们牵手拥抱 填满了空白 很愉快和你一起计划将来 做
你最好的依赖
但未来没有来 打算打不开沉默暗示你不想等待
当爱与不爱一样让人心痛 我们都无话可说
有过多少快乐 就有多少痛 都在揪着
当爱与不爱一样让人心痛 不要松开我的手
故事走到最后 也许还没最后不要带走
你的天空
爱情已被现实摔坏 痕迹都留不下来
我们像是小孩现在才明白 眼泪诉说你想要离开
当爱与不爱一样让人心痛 我们都无话可说
有过多少快乐 就有多少痛 都在揪着
当爱与不爱一样让人心痛 不要松开我的手
故事走到最后 也许还没最后 不要带走
你的天空
当爱与不爱一样让人心痛 我们的都无话
可有过多少快乐就有多少痛 都在揪着
当爱与不爱一样让人心痛 不要松开我的手
故事走到最后 也许还没最后
不要带走 .....你的天空....

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Top Web Hosting | manhattan lasik | websites for accountants